CO2 Blussers

CO2 Blussers

CO2 blussers zijn brandblussers met koolzuursneeuw. CO2 blussers worden vaak gebruikt in situaties waarbij nevenschade moet worden voorkomen. Eigenlijk blaas je het vuur uit en vervangt de aanwezige lucht voor CO2. Het gebruiken van een CO2 blusser is dus alleen zinvol wanneer het vuur niet gloeit en de kans op herontsteking klein is. CO2 heeft geen indringend vermogen. Wanneer een CO2 in een afgesloten ruimte wordt gespoten zal het verstikken van het vuur het beste gaan, het is echter wel gevaarlijk voor de aanwezige personen. Pas dus goed op in ruimtes waar CO2 blussers of CO2 cilinders staan. Co2 blussers zijn uitstekend te gebruiken bij computerruimtes en technische ruimtes met veel apparatuur.


Product vergelijk (0)

 
 

FLC5
5 kg koolzuursneeuwblusser (CO2)

5 kg koolzuursneeuwblusser (CO2)

Rating : 89B Met Rijkstype keur Werplengte : 4-5meter Spuitduur : 13 sec Temp. Bereik : ..

Excl. BTWIncl. BTW

€118,50

€143,39

EFC5
5 kg koolzuursneeuwblusser (CO2)

5 kg koolzuursneeuwblusser (CO2)

Een koolzuursneeuwblusser is geschikt voor brandklasse B: brandbare vloeistoffen. Deze brandblusser ..

Excl. BTWIncl. BTW

€118,50

€143,39

FLC2
2 kg koolzuursneeuwblusser (CO2)

2 kg koolzuursneeuwblusser (CO2)

Een koolzuursneeuwblusser is geschikt voor brandklasse B: brandbare vloeistoffen. Deze brandblusser ..

Excl. BTWIncl. BTW

€75,00

€90,75

JOC5
Jockel 5 kg koolzuursneeuwblusser

Jockel 5 kg koolzuursneeuwblusser

5 kg koolzuursneeuwblusser/ CO2, brandklasse B ; 89B uit de catagorie brandblussers..

Excl. BTWIncl. BTW

€122,40

€148,10

Tijdelijk niet op voorraad

Weergeven 1 t/m 4 van in totaal 4

Een CO2 blusser kopen

Wanneer u een CO2 blusser koopt zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Een Co2 blusser is alleen geschikt voor B branden, dat wil zeggen vloeistofbranden. Een CO2 blusser is ook geschikt voor beginnende branden waarbij er nog weinig hitte in de vuurhaard zit. Het vuur wordt dan uitgeblazen.

De meest verkochte CO2 blusser is de 5kg variant. Deze moet echter wel geplaatst worden in een ruimte van meer dan 62,5M3, in verband met het verstikkingsgevaar. In een ruimte mag geblust worden met 1 kg CO2 per 12,5m3 CO2 blussers worden meestal als aanvullende brandbeveiliging voorgeschreven. Poederblussers, schuimblussers en brandslanghaspels blijven de primaire blusmiddelen.

Economisch gezien gaat een CO2 blusser 10 jaar mee. Een CO2 blusser staat onder groter druk, ongeveer 60Bar en beschadigingen of zwakke plekken vormen een groter gevaar dan bij gewone blussers. Een schuim of poederblusser heeft een druk van ongeveer 16Bar. Na 10 jaar dient een CO2 blusser weer gekeurd te worden door het stoomwezen, hetgeen voor een enkele blusser te kostbaar is. Bij grotere aantallen kan dit wel economisch zinvol zijn.

De werking van een CO2 blusser

Een Co2 blusser is gevuld met koolzuur (CO2). Onder zeer hoge druk van 60 bar zit dit opgesloten in een zware cilinder. Wanneer de expansiekoker met reduceerventiel zou worden verwijderd, zal met bij het indrukken van het handvat, de fles niet in de hand kunnen houden. In de expansiekoker verdampt de koolzuursneeuw tot koolzuurgas en zal dit de zuurstof bij de brand wegnemen. Het CO2 gas zal op plaatsen komen waar men met water, schuim of poeder niet kan komen. Het laat ook geen resten na.

Zo gebeurt het nog wel eens dat bij las werkzaamheden aan een auto een klein brandje ontstaat, dat met een CO2 blusser heel snel kan worden uitgeblazen, ondanks dat dit ergens achter het dashboard was. Er blijft niets achter van de CO2 en zodra de las weer afgekoeld is kan met weer doorgaan met de werkzaamheden.

Ondanks de koude die ontstaat tijdens dit verdampingsproces, is het koelend vermogen van een CO2 blusser zeer gering. CO2 gas neemt weinig warmte op in tegelstelling tot bijvoorbeeld water. Wanneer water in het vuur of de vlammen verdampt neemt het zeer veel warmte op.

Verschillende afmetingen van CO2 blussers

In draagbare vorm zijn co2 blussers leverbaar in een 2kg en een 5kg versie. Grotere versies zijn ook leverbaar echter spreekt men dan van bluswagens. De cilinder kan gemaakt zijn van staal of aluminium. De Aluminium versie is iets lichter van gewicht. Co2 blussers zijn niet voorzien van een drukmeter en worden bij jaarlijkse controle gewogen.